Rekord alacsony szintre csökkent a Mississippi

Az elmúlt hetek csapadékhiánya miatt a Mississippi folyó rekord alacsony szintre csökkent egyes területeken Missouritól délre egészen Louisianáig. Az Egyesült Államok partiőrsége az elmúlt héten legalább nyolc megfeneklett uszályról számolt be, annak ellenére, hogy az uszályrakományokra korlátozások érvényesek.

Az egyik fennakadás pénteken történt Louisiana és Mississippi között, a Louisiana állambeli Providence-tó közelében. Napokra leállították a folyami forgalmat mindkét irányban, hogy eltávolítsák a megfeneklett uszályokat és kotrással mélyítsék a csatornát, hogy megakadályozzák a jövőbeni problémákat.  Több tucat hajó és bárka sorakozott fel mindkét irányban és várta, hogy felszabaduljon a folyó lezárt szakasza.

A Mississippi folyó medencéjének szinte teljes területén, Minnesotától Louisianáig, augusztus vége óta a szokásosnál kevesebb csapadék hullott. Az év ezen szakaszában a folyón nagyon sok frissen betakarított kukoricát és szójababot szállítanának.

A Mississippi, Missouri és más nagyobb folyók hajózási gondjai miatt egyes szállítók más eszközöket keresnek. A szállítmányokat igyekeznek inkább vasúton célba juttatni, de ekkora szabad szállítási kapacitást ott sem találnak jelenleg. Hasonló a helyzet a teherautóknál is.

Az Egyesült Államok szójababtermésének 29 %-át uszályon szállítják. Idén ősszel azonban nagyjából egyharmadával csökkent az uszálykapacitás az alacsony vízállás miatti vontatási korlátozások miatt. Ez a lecsökkent kapacitás egy olyan időszakban, amikor továbbra is magas a kereslet, hozzájárult az uszályhajózási árak 41 %-os megugrásához.

A USA-ban a kukoricatermés körülbelül 20 %-át exportálják, és ennek az exportnak csaknem kétharmada jellemzően uszályokon halad le a Mississippi-folyón, mielőtt tengerjáró hajókra raknák New Orleans-ban.

A Mississippi folyó medencéjének nagy részére vonatkozó előrejelzések a közeljövőben továbbra is száraz időjárást mutatnak. A szállítmányozók abban reménykednek, hogy a tél majd megkönnyebbülést hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük