Helyrehozhatatlanul károsodtak az ikonikus moai fejek a Húsvét-szigeteken kitört tűzben

A Chiléhez tartozó Húsvét-szigetek neve minden ember előtt ismerősen cseng. Ennek egyik oka a változatos élővilág és persze az itt található moai fejek, melyek a sziget jelképei is egyben. Néhány nappal ezelőtt a Rano Raraku vulkán közelében tűz ütött ki. 

kép: Rapanui Municipality-AFP-Getty Images

Több média is azt írta, hogy a tűz oka a vulkán kitörése volt, de ez nem igaz. Sajnos a hasonló tűzesetek viszonylag sűrűn előfordulnak a húsvét szigeteken ráadásul a kezelésükre szakosodott emberekből komoly hiány mutatkozik. 

 

 

 

Az ikonikus fejek közül nagyjából 80 helyrehozhatatlan károkat szenvedett. A tűz ugyan a sziklában nem képes kárt tenni, de a hőség felgyorsítja a sziklák kiszáradását repedezését, tulajdonképpen homokká válik tőle a kő – pontosabban ezt a folyamatot gyorsítja fel. 

kép: eu.usatoday.com

A tűz által okozott károk helyrehozhatatlanok, de tényleges mértékük csak később mutatkozik majd meg. Az összesen háromszáznyolcvanhat ikonikus szobor megőrzése érdekében a szigeteknek mindenképpen erőfeszítéseket kell tenniük, hogy a később keletkező tüzeket szakszerűen tudják megfékezni. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers. Annotated by The Watchers

lead kép: shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük