Veszélyesen mozgolódik Mayon, a Fülöp-szigetek vulkánja

 A Fülöp-szigetek szép számban büszkélkedhet aktív vulkánokkal – bár az, hogy ez mennyire jelent előnyt, vagy hátrányt azon bőven lehetne vitatkozni. Köztük találhatjuk a Mayon elnevezésű hegyet, mely nem viselkedik éppen nyugodtan. 

Augusztus 21-én a vulkánnál a riasztási szintet 1-es fokozatra emelték a helyi hatóságok, mely egyfajta figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a hegy bizony nem alszik. Mostanra, egészen pontosan október 7-én azonban indokolttá vált a kettes szint. 

 

 

 

Ez komolyabb figyelmeztetés, azt mutatja, hogy sekély magmamozgások zajlanak, melyek sajnos komoly esélyt jelentenek egy freatikus, vagy gőzmozdony kitörésre – ilyenkor sokszor magma nem is kerül a felszínre, a vízgőz okoz robbanást -, de ez előfutára lehet egy veszélyes, magmás kitörésnek is. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, EO Browser, The Watchers

A hatóságok a lakosságot arra kérik, készüljenek fel egy esetleges kitörés következményeire, és semmiképpen se közelítsék meg 6 km-es körzetben a hegyet. Egy esetleges hamuhullásnál az orrot és szájat takaró maszk vagy vizes ruha lehet szükséges. 

képek és lead kép: shutterstock

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük