Veszélybe kerültek itthon a fekete gólyák – de a fehér gólyák helyzete sem túl jó

Az aszály komolyan rányomta, és rányomja bélyegét az élelmiszerek előállítására, ezt pedig a pénztárcánkon is érezni fogjuk. A kertben a növények sorra pusztultak el, hiszen egyszerűen nem volt elegendő víz az öntözésükhöz, arról nem is beszélve, hogy a vízszámla is elszabadult, ha rendszeresen öntöztük a kertet. 

A vízhiány azonban nem csak ránk, emberekre gyakorol hatást, hanem nagyon sok állatra és persze a növényzetre is. Ráadásul olyan ritkaságok, mint a fekete gólya el is tűnhetnek miatta hazánkból, lévén, hogy az élőhelyeik kiszáradnak, illetve a költésükbe is beleszól a vízhiány. 

 

Sok területen az eredetileg ott költő fekete gólyákból csupán a töredék rakott tojásokat, és a kikelő, kirepülni is képes fiókák száma is drasztikusan lecsökkent. De ez a tendencia sajnos a fehér gólyákat is érinti. 

Az aszály elhúzódása és rendszeressé válása minden vízimadárra vagy a vízi életformához kötődő lényre hatással lesz. Még ha a költés és a kirepülés sikeres is, jelenleg is nagyon sok fehér gólya “rekedt” idehaza, mivel nem tudott kellően megerősödni az éves vándorláshoz.  

képek és lead kép: shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük