Hamut lövell a levegőbe a Chikurachki Oroszországban

Oroszországgal kapcsolatosan mostanában nem éppen a természeti értékek, vagy az azokban zajló változások kerülnek előtérbe, holott ezekből is adódik bőven. Ide sorolhatjuk a Szibériára igen korán rátelepedő hótakarót, mely hatással lesz egész Európa és Észak-Amerika téli időjárására, de a vulkáni tevékenységeket is itt kell megemlítenünk. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA, The Watchers

Oroszországnak is több aktív vulkánja van, bár ezek kevésbé ismertek számunkra. A Chikurachki azonban most felkeltette a tudósok érdeklődését, sőt, beleszól a légi közlekedésbe is, hiszen tekintélyes méretű hamucsóvát engedett a levegőbe. 

 

 

 

A hamu 4.5 kilométeres magasságig csapott fel, majd 345 kilométer hosszan nyúlt el a Csendes-óceán felett. Ezek az adatok pedig már okod adnak arra, hogy sárgára változtassák a repülési színkódot. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-3

Ez azt jelenti, hogy a vulkáni tevékenység olyan mértékű, hogy az már az alacsonyabban közlekedő kisebb gépekre hatással lehet. Ezen felül a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a hamurobbanások bármikor bekövetkezhetnek, és akár 6 kilométeres magasságig is kilövellhetnek. 

kép: kscnet.ru

lead kép: kscnet.ru

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük