Hatékony mini szélerőmű a tetőre, mely a madarakra sem veszélyes és még csak nem is hangos

A napelemes rendszerek telepítése most ugyan egy ideig meg fog torpanni, de a későbbiek során biztosan újra felfut, hiszen látjuk, érezzük, hogy szükségünk van alternatív megoldásokra az energiaigényünk kielégítésére – melyek ráadásul a telepítési költségeken kívül más ráfordítást nem is igényelnek. 

kép: designboom.com

A napelemeknek azonban megvan az a hátránya, hogy viszonylag nagy felület kell a telepítésükhöz, és persze az is, hogy a termelésük az őszi – téli időszakban visszafogottabb. Ha azonban a rendszert kiegészítjük a szélenergiát kihasználó berendezéssel is, akkor az energiaellátás sokkal kiegyensúlyozottabb lehet. 

 

A szélenergia házi kihasználása azonban nem olyan egyszerű, hiszen jellemzően az ilyen eszközök nagyok és hangosak. Az Aeromine azonban most egy olyan szélturbinával rukkolt elő, mely a versenyautók légterelőire hajaz, így veszélytelen a madarakra – ez pedig egy kertes házban igen fontos szempont. Emellett szinte hangtalan, nem utolsó sorban pedig a vállalat szerint a telepítése is feleannyiba kerül, mint a napelemes rendszereké – ráadásul 50 kVA teljesítménynél nem nagyobb rendszer esetében csak a bejelentési kötelezettséggel kell számolni. 

kép: techjuice.pk

A cég mindemellett azt ígéri, rendszere tizedannyi helyet foglal, mint egy ugyan olyan teljesítményű napelemes rendszer, és mivel az energiaellátás is kiegyensúlyozottabb lehet a két lehetőség kombinálásával, így a mostani telepítésekre rátelepedő energiatárolás kérdése sem okoz akkora problémát – legalábbis elméletben. 

kép: cleantechnica.com

lead kép: shutterstock

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük