Bangladeshez közelít Sitrang, és nem lesz híján a kegyetlenségnek

A veszélyes ciklonok kapcsán jórészt az Atlanti-óceán viharait szoktuk emlegetni. Igaz, mostanában a Csendes-óceán hurrikánjai és persze a tájfunok is előtérbe kerülnek, de az Indiai-óceánon születő ciklonokról igen kevés szó esik. 

kép: watchers.news

Holott születnek itt is viharrendszerek, akár szörnyetegek is, ahogyan az most is történik. Október 23-án született meg Sitrang, mely viharrendszer Banglades partjainál landol majd, erős szeleket és heves esőzéseket hozva magával. 

 

 

 

A szélerősség tekintetében a szakemberek 100 km/h körüli értékeket várnak, ennél sokkal nagyobb gondot fog okozni azonban a csapadék, illetve a viharrendszer tengerre gyakorolt hatása. A Bengáli-öböl középső része éppen ezért a halászok számára most nem javasolt. 

kép: watchers.news

Banglades partjaihoz közel ugyanis a hullámzás a kisebb hajókra potenciálisan tragikus lehet. A part menti településeknek számolni kell a vihardagállyal is, mely a csillagászati dagály felett akár 2,5 méterrel is lehet, mindehhez pedig az érkező nagy mennyiségű csapadékot is hozzá kell venni. Ennek megfelelően villámáradásokkal és földcsuszamlásokkal érkezhet Sitrang. 

kép: zoom.earth

lead kép: daily-bangladesh.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük