Bolondos szmájliként mosolyog a Nap a NASA felvételén

Ránk mosolygott a Nap – ebben az esetben ráadásul szó szerint. Mint azt a CNET írja, a NASA Solar Dynamics Observatory űrtávcsöve egy olyan képet lőtt életető energiaforrásunkról, a rendszer magjáról, legnagyobb égitestjéről, amely másodpercenként annyi energiát termel, mint egy billió egy megatonnás atombomba felrobbanása, amelyen idétlenül somolyog a „pufók” arcával.

Say cheese! 📸

Today, NASA’s Solar Dynamics Observatory caught the Sun “smiling.” Seen in ultraviolet light, these dark patches on the Sun are known as coronal holes and are regions where fast solar wind gushes out into space. pic.twitter.com/hVRXaN7Z31

— NASA Sun, Space & Scream 🎃 (@NASASun) October 26, 2022

A két szemet, és a fura szájat adó sötét foltok ultraibolya fényben látszanak, és ezeket lyukaknak nevezik: olyan régiók, ahol a gyors napszél az űrbe áramlik. A képet készítő SDO teleszkópot 2010-ben lőtték fel, és mint arra a neve is utal, kifejezetten a Nap tevékenységét követi nyomon. Az SDO-val lehet épp ezért tanulmányozni az űridőjárást, valamint a napkitöréseket is.

[cikkozi_hirdetes][/cikkozi_hirdetes]

A hírre egyébként több mém is született, amiket a CNET vadászott össze. Ezek közül a legérdekesebb talán, de mindenképpen a legidőszerűbb az Egyesült Királyság Science and Technology Facilities Council Twitter fiókja, amely egy gyors átalakítás után halloween tököt formált rendszerünk központi csillagából:

Fixed it pic.twitter.com/hDiWB8Uar0

— 🎃 Science and Technology Facilities Council 👻 (@STFC_Matters) October 27, 2022

Ne felejtsük el, hogy nem csak a fejünk felett csüng egy gigantikus mosoly, de mikroszkopikus mosolyok milliárdjai fekszenek a lábuk alatt. Így fest ugyanis egy fűszál a mikroszkóp alatt:

Happy grass under microscope. This made my day🙂#smile #BeHappy #day #biology #science #microscope #retweet pic.twitter.com/s5llLG0A3I

— DNA&RNA Universe  (@DNA_RNA_Uni) April 28, 2019

(Kép: Twitter/NASASun) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük