Halloween, mindenszentek, halottak napja 

Mi a különbség a halloween, mindenszentek és a halottak napja között?

Halloween: október 31.https://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween

Mindenszentek: november 1.https://hu.wikipedia.org/wiki/Mindenszentek

Halottak napja: november 2.https://hu.wikipedia.org/wiki/Halottak_napja

Halloween

Mindenszentek előestéje, azaz október 31-e. Ősi kelta hagyományból ered, s a pogány hitvilág elemei elevenednek meg benne.

Eredetileg az angolszász országokban ünnepelték,  ír és a skót bevándorlók vitték el Amerikába, ám ma már a világ számos pontján átvették.

Spirituális jelentése az, hogy az adott évben elhunyt lelkek ilyenkor mennek át a túlvilágra – kezd a háttérbe szorulni; inkább jókedvű, bulizós ünnep, amit jelmezben és szezonális édességek társaságában töltenek az emberek.
Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik “Trick or treat!” vagyis „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással szólítják fel a háziakat, hogy csokival és cukorkával jutalmazzák meg őket, mert különbben baj lesz.


Mindenszentek

November 1-je hivatalosan „az üdvözült lelkek emléknapja”, amit IV. Gergely pápa nyilvánított egyetemes ünneppé 844-ben.

Magyarországon másfél évtizede hivatalos munkaszüneti nap. Fontos, hogy ezen a napon eredetileg azokról volt szokás megemlékezni, akiket szentté avattak – innen származik a név.

Mindenszentek a keresztény hagyományban azoknak az üdvözült lelkeknek az emléknapja, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön helyet a naptárban. A Mindenszentek napja (november 1.) a Halottak napjának (november 2.) vigíliája, azaz ünnepi előestéje.


Halottak napja

A november 2-i ünnep lényege abban tér el a mindenszentekétől, hogy ilyenkor mindenki a saját hallottaira emlékezik.

A régi magyar hagyományban a lelkek napjának hívták.

A katolikus egyházban a földön küzdő Egyház ünnepélyes megemlékezése az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert (a tisztítótűzben szenvedő) lelkekről. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját.