Tudósok tiltakoznak egy T-rex csontváz elárverezése ellen

Pénteken kiállították azt a Tyrannosaurus rex csontvázat Szingapúrban, amit egy hónap múlva Hong Kongban árverez ez a Christie’s aukciósház. A csontváz a Shen nevet kapta, ami azt jelenti „istenszerű”. Tudósok szerint azonban a „a tudományra nézve káros” dinoszauruszcsontokkal kereskedni.

Az 1400 kilós, 80 csontból álló maradvány az első T-rex csontváz, amit Ázsiában elárvereznek. A csontváz 4,6 méter magas és 12 méter hosszú, valószínűleg hím dinoszaurusz volt. Montanában találták és ásták ki 2020-ban, magánterületen. A Christie’s reméli, hogy ázsiai gyűjtőhöz kerül, azt viszont nem közölték, milyen leütési árat becsülnek Shennek. Júliusban egy New York-i árverésen egy Gorgosaurus kelt el 6,1 millió dollárért, 2020-ban egy másik T-rexet a Christie’s 31,8 millió dollárért adott el.

Vannak azonban olyan régészek, akik kifogásolják a dinoszaurusz-maradványok kereskedelmét. „Szomorú, hogy a dinoszauruszok gyűjthető játékká váltak az oligarchák számára, és csak remélni tudom, hogy ez a hóbort hamarosan véget ér” – mondta Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa. Szerinte ez a tendencia „rossz hír a tudomány számára”, és a maradványoknak múzeumokban van a helyük.

Thomas Carr amerikai paleontológus szerint az ilyen eladások „kétségtelenül károsak a tudományra nézve”, még akkor is, ha a csontvázakat az eladás előtt tanulmányozták. „Egy biztonságos, állandó gyűjtemény lehetővé teszi, hogy a megfigyelések, melyeket a tudósok a fosszíliával kapcsolatban tettek, tesztelhetők és megismételhetők legyenek. Egy kereskedelmi forgalomban lévő fosszília esetében erre nincs biztosíték” – mondta Carr.

A Christie’s regionális igzgatója reméli, hogy egy közintézmény vásárolja meg Shent, és hozzátette, hogy a teljes csontvázat teljes körűen kutatták, 3D-ben rögzítették, és a csontváz minden elemét a nyilvánosság számára kutathatóvá teszik. Emellett remélik, hogy az új tulajdonos a nagyközönség számára is látógathatóvá teszi a T-rexet. (France24)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük